onsdag den 17. oktober 2012

Brunsviger

Brunsviger, som lige er kommet ud af ovnen
Jeg har aldrig haft den store lyst til brunsviger. Måske har navnet skræmt mig væk som barn - jeg ved det ikke. Men en kollega af mine forslog, at jeg lavede denne og det gjorde jeg så. Det tog mig to forsøg med to forskellige opskrifter, men så blev det også godt.

Opskriften jeg gik efter, var fra Newyorkerbyheart, som har taget den fra bogen Meyers Bageri. Newworkerbyheart har nogle gode billeder af processen. Efter min erfaring her, overvejer jeg nu at købe bogen.

Vigtigt! Følger man denne opskrift, får man brunsviger til en stor bradepande. På billedet er det en halv størrelse bradepande (og brunsviger), som derfor kun kræver den halve mængde af ingredienserne.

Jeg har lavet lidt om på ingredienserne og fremgangsmåden i forhold til originalopskriften, da jeg manglede nogle ting og var doven. :)

Ingredienser til dejen:

5 dl lunkent mælk (jeg brugte minimælk)
50 g gær
2 æg
100 g sukker
10 g salt
Ca. 900 g hvedemel
75 g blødt smør
Smør til bradepanden

Ingredienser til remoncen (det brune snask til toppen):

350 g brun farin
350 g blødt smør
30 g kanel
  1. Smuldrer gæret ned i en stor skål.
  2. Varm mælken (hvis den ikke er varm) i en kasserolle eller en mikrobølgeovn. Det er vigtigt, at det ikke bliver for varmt, da det skal bruges til at opløse gæren, som ikke tåler mere end ca. 36 graders varme.
  3. Hæld mælken i skålen og rør rundt til gæret er opløst.
  4. Kom æggene og pisk det.
  5. Kom sukker, salt og mel i og ælt det hele sammen. Brug den ene hånd. Det begynder at blive en dej.
  6. Hvis smørret ikke er blødt, kan det få 10-20 sekunder i mikrobølgeovnen.
  7. Kom smørret i skålen og ælt det ind i dejen. Dette kan godt tage lidt tid, at få spredt ordentlig ud.
  8. Dæk skålen til med et hviskestykke og lad hvile i 30 minutter.
  9. Imens dejen hviler laves remoncen:
  10. I en skål hældes brun farin, smør og kanel sammen. Med en el-mixer blandes delene.
  11. Smør bradepanden.
  12. Tænd ovnen på 200 grader.
  13. Når hviletiden er ovre, fortsættes der med dejen:
  14. Kom dejen i bradepanden og fordel den ligeligt ud i hele bunden. Lav en lidt forhøjet kant langs kanterne, så når remoncen smelter, så kommer den ikke i kontakt med bradepanden og bliver forbrændt.
  15. Prik med en finger en masse små buler i dejen, så remoncen bliver ekstra tyk nogle steder.
  16. Fordel remoncen ud over hele dejen, dog uden at komme over kanterne.
  17. Drys lidt brun farin over dejen.
  18. Dæk bradepanden til og stil den et lunt sted, så den kan hæve. Den skal hæve så dejen er næsten på højde med kanten, hvilket tager ca. en times tid.
  19. Bag brunsvigeren i ovnen i ca. 18-20 minutter.
  20. Tag ud og lad den køle af.
Det kan se kompliceret ud og der er tale om at dejen skal hvile osv. bliver det ikke bedre. Men det er slet ikke så slemt.

Brunsvigeren mangler at hæve og komme en tur i ovnen.
Et godt tip, hvis man vil have frisk bunsviger til morgenkaffen, er at vente med at bage den til om morgnen. Følg opskriften som den står, men stil den ikke i ovnen. Dæk den i steddet til og stil den i køleskabet. Så kan den tages ud og bages, når man har lyst. Den skal have ca. 20 minutter, i ovnen.

Næste gang jeg skal lave brunsviger, vil jeg følge den originale opskrift lidt nøjere. Her skal der nemlig også marcipan (100 g) og sirup (½ dl)  i remoncen. I min version, har jeg valgt at komme 100 g ekstra brun farin og smør i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar